Blog


Tien regels om je te helpen met minder spullen te leven.

Deze tien opruim-regels zijn geen regels met betrekking tot met welke kamer je start of hoe lang je per dag moet opruimen. 

Het gaat ook niet over speciale opruim-methodes of om je te vertellen wat je wel of niet in huis zou moeten hebben. Deze opruim regels zijn er: 

Om je te helpen zaken los te laten

Om je te helpen ruimte in je huis te creëren.

Om je te inspireren wanneer het voelt alsof je spullen       het van je winnen.

Kies de drie regels die je nu het meest nodig hebt en gebruik ze als herinnering dat je zo veel meer wil dan spullen ……in je huis en in je leven

Opruimen 1.0: 10 regels om je te helpen met minder spullen te leven.

Regel 1. Het waarom is belangrijker dan het hoe.

We weten allemaal hoe we moeten opruimen, maar weten waarom je het doet, zorgt dat je het onthoudt. Waarom wil je met minder spullen leven? Waarom maak je ruimte – en waar maak je ruimte voor in jouw leven?

Regel 2. 1 ding tegelijk.

Je hebt je (overbodige) spullen niet in een dag verzamelt en je raakt je overbodige  spullen niet in een dag kwijt. Dit is een stap voor stap, centimeter bij centimeter, sjaal, boek, maatbeker proces.

Als je 5 dingen, een voor een, elke dag in een doos zet om weg te geven, dan ben je aan het eind van de maand 150 dingen lichter en aan het eind van het jaar 1825 zaken lichter. Je een voor een ding inspanning zal een verschil maken.

Regel 3. Dit is geen wedstrijd.

Langzaam maar zeker verandering zal duurzamer zijn dan de snelle, verwoede versie, die je eerder uitgeprobeerd hebt. 

Er is ook geen voordeel in het vergelijken met anderen. Alleen omdat je gelezen hebt hoe anderen in 1 dag hun huis en leven opruimen, wil niet zeggen dat dit tempo bij jou past.

Je moet rekening houden met je huis, je familie en je hart.

Stop met concurreren en het vergelijken en maak het een avontuur, geen wedstrijd. 

Nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen zijn je beter van dienst dan stress en snelheid.

Regel 4. Als alles belangrijk is, is niets belangrijk.

In sommige fases in het opruimen lijkt het of alle spullen belangrijk zijn, het heeft allemaal betekenis en elk ding is belangrijk.

Herinner jezelf eraan dat als alles belangrijk is, niets belangrijk is. Je kan het niet allemaal je liefde en aandacht geven. Wanneer je spullen loslaat, die niet belangrijk voor je zijn, kun je meer tijd en aandacht van jezelf geven aan wat wel belangrijk is.

Regel 5. Richt je op je eigen spullen.

Wanneer je je zorgen maakt over hoe je een leven zal leiden met minder spullen, wanneer je man een verzamelaar is of je hebt kinderen, kijk dan weer terug naar je eigen spullen.

Dat houdt je vermoedelijk wel een poosje bezig. Laat je wens zien om met minder spullen te leven door eerst zelf met minder zaken te leven. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Regel 6. Kleine vooruitgang blijft vooruitgang.

Vier de kleine stapjes vooruit  en de kleine overwinningen, die je maakt, in plaats van tot het eind te wachten. 

Regel 7. Minder betekent niet niets.

Niemand zegt dat je al je spullen moet lozen. Jij beslist wat je in je leven wil houden. Houdt zaken die waarde toevoegen aan je leven en de spullen, waar je blij van wordt. Wanneer het geen waarde meer toevoegt aan je leven en je wordt er niet meer blij van, laat het dan los.

Regel 8. Voor je weet maar nooit betekent: nooit.

Dit is waar. Het geldt ook voor bijvoorbeeld apparaten of zaken die je wil repareren en in een kast zet. Repareer het meteen, anders gebeurt het  negen van de tien keer niet (nooit).

Regel 9. Vasthouden is moeilijker dan loslaten

Het loslaten van spullen mag moeilijk zijn, maar spullen vasthouden is nog veel moeilijker. Je moet elke dag in ze investeren met je geld (onderhoud), tijd en aandacht (schoonmaken) en emotie/stress. 

Minder spullen is meer vrijheid.

Loslaten/Opruimen doe je maar 1 keer.

Regel 10. Dit is liefde.

Wanneer je begint met opruimen en leeft met minder om redenen die belangrijk zijn voor jou, dan begrijp je dat dit niet draait om georganiseerde sokken-lades en schone aanrechten. 

Eenvoud is de weg terug naar liefde. Het is de weg terug naar mensen, waar je van houdt, werk, waar je van houdt en een leven, waar je van houdt.

(vertaling van Ten Rules Clean up, van Courtney, bemorewithless.com. juli 2018)

Kijk ook eens op flylady.com, met name de maandindeling is interessant.

Volg mijn blog:

Als je je email adres invult, krijg je mijn laatste posts direct in je mailbox: